Minele Lueta este o așezare accesorie a orașului Vlăhița. Este situat pe valea Homorodului-Mic, la jumătatea distanței de satul Lueta, într-un mediu pitoresc. Încă din secolul al XVI-lea, în această zonă au funcționat furnale metalurgice, pentru care minereul de fier era colectat din văile pârâurilor Homorodul-Mic, Vârghiș și Tolvajos. Locul a fost numit și Orașul Vulpilor, nume primit de la localnici după grotele săpate, cu sute de ani în urmă, în coasta munților.
Așezarea Minele Lueta s-a format după 1836., datorită lui Jónás Gyertyánffy, fondator ale forjei și a minelor de fier, a cărui familie era de origine armeană. După revoluția din 1848-1849., topitoriile și forjele au fost distruse de trupele imperiale austro-ruse, iar în 1850. Miklós Demeter, noul proprietar, le-a reconstruit în partea superioară a pârâului Homorodul-Mic. Oficial, în mica aşezare formată din circa 30 de clădiri, lucrările miniere au fost încheiate la 1. ianuarie 1984.
În centrul Minelor Lueta se află clădirea fostei săli de adunări sindicale (casă de cultură). Muzeul școlii al Liceului „Gábor Áron” este găzduit într-o aripă, în timp ce capela romano-catolică Boldog Gizella este situată în cealaltă aripă. În fața clădirii se află o sculptură a artistului plastic Walter Levente Zavaczki, sculptată din piatră de andezit. Monumentul comemorează sutele de ani de exploatare a minereului de fier și pe toți cei care au murit în timpul mineritului.